• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування в дошкільному закладі

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

/Files/images/det_pit.jpg

У дошкільному навчальному закладі організація харчування дітей здійснюється на підставі Законів України „Про освіту” (ст.25), „Про загальну середню освіту” (п.2, ст.22), „Про дошкільну освіту” (ст.35), „Про охорону дитинства” (п.18 абзацу 5 ст.5), „Про місцеве самоврядування в Україні” (п.6, ст.32), „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (статті 52, 53), „Про соціальний статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи” (статті 20, 30), „Про дитяче харчування”, постанов Кабінету Міністрів Українивід 22.11.2004 №1591 (1591~2004-п) „Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 26.08.2002 №1243 „Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів”, керуючись наказами Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 №242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, від 17.04.2006 №298/227 „Про затверджнення Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах”, від 15.08.2006 № 620/563 ”Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах”. Дотримання норм харчування здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень. /Files/images/6.jpg

Харчування забезпечується за рахунок залучення бюджетних та коштів батьків (відповідно до Закону України „Про дошкільну освіту” (ст.35). За рахунок держави утримуються діти із малозабезпечених сімей і ті, які потребують корекції фізичного та психічного розвитку, тривалого лікування, реабілітації, а також дошкільнята, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської аварії.Управління освіти, міська рада забезпечують постійну координацію процесу організації харчування, систематичний контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до дитячого садка, тримають на контролі організацію безоплатного харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до ст.5 Закону України „Про охорону дитинства”, дітей, які перебувають на диспансерному обліку і за станом здоров’я потребують дієтичного харчування.Під постійним контролем знаходиться:

  • раціональний режим харчування, збалансованість раціону;
  • робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків навчальнихзакладів;
  • системність, плановість проведення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах з боку місцевих органів управління.

/Files/images/харчування.jpg

Примірне двотижневе меню, складене на зимово-весняний та літньо-осінній періоди року з урахуванням забезпечення сезонними продуктами погоджене з територіальною установою державної санітарно-епідемічної служби, меню-розкладка щодня підписується завідувачем закладу.

Завідувач дошкільного навчального закладу наголосила, що вживаються дієві заходи з метою поліпшення стану виконання норм харчування та забезпечення постійного контролю за організацією харчування дітей, який здійснює сестра медична старша, яка відповідає за натуральні норми харчування та якість приготування їжі.

Дошкільний навчальний заклад працює за визначеним режимом роботи. Тривалість перебування у ньому дітей 12 годин (з 7:00 до 19:00), а тому режим харчування дітей залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджений керівником закладу (відповідним наказом). Харчування в дошкільному навчальному закладі 3 разове. Харчування організоване згідно відомчої інструкції. Їжав идається дітям у суворо визначений час, три рази на добу, з інтервалами 3-4 години.

Під час літньо-оздоровчого періоду в закладі організовано додатковий прийом їжі – соки. В осінньо-зимовий період до першого блюда додається часник, цибуля. Для дітей, які знаходяться на диспансерному обліку, організовано дієтичне харчування. Норми харчування виконуються у повному обсязі.

/Files/images/harchuvannya1.jpg

Виявлено, що вихованці дошкільного навчального закладу споживають відповідно затвердженої норми такі продукти, як молоко, овочі, фрукти і соки – в середньому на 15-20%.

Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування дітей є стан харчоблоку.

У дошкільному навчальному закладі дотримуються вимог Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання навчального закладу та організації навчально-виховного процесу, спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 01.06.2005 №242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, зокрема:

  • забезпечується раціональне харчування;
  • наявне примірне двотижневе меню на зимово-весняний і літньо-осінній періоди або на кожен сезон окремо, погоджене з територіальною СЕС;
  • організовано оптимальний питний режим;
  • меню-розкладки складені відповідно до картотеки страв, які затверджуються керівником закладу;
  • зберігаться добові проби

/Files/images/xarch.png

Кiлькiсть переглядiв: 1085

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.