НАССР - Hazard Analysis Critical Control Points- система, що дозволяє передбачити оцінити ризики і запобігти випуск небезпечної харчової продукції, тим самим, забезпечити споживачам гарантії безпеки продукції. Система НАССР є науково-обґрунтованою системою, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних факторів: біологічного, хімічного і фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.
Безпека харчових продуктів- це проблема, яка завжди буде турбувати споживачів. Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР.
Користь від впровадження НАССР
* Оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;
* Раннє виявлення невідповідностей і можливостей виключення їх впливу в майбутньому;
* Раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;
* Відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі показниками якості та безпеки;
* Виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі;
* Можливість виходу не Європейський і світові ринки.
Кому потрібен НАССР
1. Виробникам харчової продукції
2. Будь-яким підприємствам громадського харчування (дитячі заклади, шкільні їдальні, інтернати, лікарні тощо)
3. Переробникам продовольства
4. Фірмам зайнятим зберіганням, упаковкою, фасуванням та транспортуванням готової продукції
5. Всім торговим компаніям, що реалізують продукти харчування
6. Сільгоспвиробникам сировини
Впровадження системи «ХАССП» (англ. "НАССР") в дитячих садках, школах, лікарнях – є гарантом якості в громадському харчуванні.
В дитячих садках і освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом.
На відміну від дорослих, у малечі немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи «ХАССП».
Коментарi