Підписатися на RSS

Як правильно одягати дитину?

ЯК ПРАВИЛЬНО ОДЯГАТИ ДИТИНУ?

Наближаються холоди, і багато батьків стурбовані питанням: як одягнути дитину? Наш сайт Корисні Поради розповість, яким має бути одяг дитини взимку.


Звичайно, самий простий вихід в холоди – не випускати дитину на вулицю взагалі. Адже він може застудитися, і тоді – здрастуй, нежить, здрастуй, кашель. Проте тримати дитину в чотирьох стінах не можна – йому необхідні прогулянки на свіжому повітрі. Але пам’ятайте, що одяг дитини взимку повинна відповідати температурі на вулиці.

Умовно можна виділити чотири діапазони зимової температури:

  • -5 – +5 ° С. При такій температурі одяг дитини взимку включає термобілизна (колготки і футболка з довгим рукавом), комбінезон на синтепоні, бавовняні шкарпетки, теплі черевики з устілкою їх вовни, вовняну шапку і теплі рукавички.
  • -5 – -10 ° С. Одяг дитини взимку з попереднього набору доповнюється ще одним шаром (наприклад, легкої лляної, бавовняної або синтетичної водолазкой). На бавовняні шкарпетки краще додатково надягти вовняні.
  • -10 – -15 ° С. Термобілизна доповнюється комплектом одягу з флісу (штучної тонкої вовни). Вовняні шкарпетки поверх бавовняних обов’язкові! Теплі черевики можна замінити валянками або схожою взуттям. У таку погоду одяг дитини взимку повинна включати комбінезон на пуху з капюшоном, який накидається поверх вовняний шапки. Рукавичкам краще віддати перевагу рукавиці – вовняні або з підкладкою з хутра.
  • -15 – -23 ° С. А ось у таку погоду краще сидіти вдома. Якщо ж ви все-таки вирішили вийти зі своїм чадом на вулицю, то одяг дитини взимку повинна бути такою ж, як і в попередньому випадку – додатковий шар навряд чи допоможе. Вам потрібно вжити додаткових заходів обережності – намазати щоки дитини жирним кремом і скоротити час прогулянки.

Добре, якщо одяг дитини взимку включає термобілизна. Спочатку така білизна було частиною військової екіпіровки, але зараз в морози його носять і діти, і дорослі. Матеріал для термобілизни – суміш синтетики і шерсть. Синтетика виводить надлишки вологи, а шерсть зберігає тепло. Завдяки цій дитині буде тепло, і вона залишиться сухою, навіть якщо буде активно бігати і грати.

Якщо у дитини алергія на шерсть, то термобілизна може їй не підійти. Тоді одяг дитини взимку замість термобілизни повинна включати футболку з довгим рукавом, водолазку або светр день льону або бавовни з домішкою синтетики. Чисту бавовну використовувати не рекомендують – вона дуже добре вбирає вологу і охолоджується.

Одяг дитини взимку підпорядковується принципу «плюс один», якщо дитині менше півроку. Це означає, що кількість шарів одягу у дитини має бути більше за вас на один шар. Чим старше і активніше дитина, тим менше потрібно її кутати – вона і так не замерзне, якщо буде багато рухатися. Якщо одяг буде тісною, кров не буде нормально циркулювати, а це збільшує ризик обмороження. Не забувайте, що найвища тепловіддача – біля голови, рук і ніг. Тому особливо важливо подбати про теплій шапці, шарфі, рукавицях і взуття.

Коли ви перебуваєте з дитиною в приміщенні, він не повинен потіти і перегріватися, тому потрібно відразу ж знімати з нього зайвий одяг. Це ж стосується і зборів на прогулянку. Спочатку одягаються батьки, щоб одягнений дитина не стояв і не пітнів, поки вони збираються. Якщо вивести спітнілу дитину на вулицю – вонв практично напевно прохолоне. Навіть якщо ви впевнені, що одяг дитини взимку підібраний правильно, на прогулянці потрібно постійно стежити, щоб дитина не замерзла і не перегрілася.

З вашою дитиною все гаразд, якщо у неї:

  • рум’яні щоки – отже, кров циркулює нормально;
  • прохолодні ніс та щоки (але не крижані);
  • прохолодні кисті рук, попа і спина (але знову ж таки, не крижані);
  • дитина не скаржиться на холод.

Якщо дитина замерзла, це можна визначити за такими ознаками:

  • червоний ніс і бліді щоки;
  • холодна шия, перенісся, руки вище кисті;
  • крижані ноги (часто вони дуже швидко охолоджуються через занадто тісного взуття);
  • дитина сама говорить, що замерзла (повірте, замерзла дитина мовчати не буде).

Якщо дитина перегрілася й спітніла, це можна дізнатися за:

  • теплим лицем при температурі нижче -8 ° С;
  • дуже теплим і вологим шиї та спині;
  • занадто теплим рукам і ногам.

Замерзлу або перегрівшуся дитину потрібно відводити додому. Якщо ноги вашої дитини спітніли, надягніть на нього легкі сухі шкарпетки, якщо замерзли – додатково надягніть на нього пару теплих вовняних шкарпеток.

Одяг дитини взимку дуже важлива для профілактики простудних захворювань. Правильно підібраний одяг дитини взимку – запорука його здоров’я!

Звичайно, самий простий вихід в холоди – не випускати дитину на вулицю взагалі. Адже він може застудитися, і тоді – здрастуй, нежить, здрастуй, кашель. Проте тримати дитину в чотирьох стінах не можна – йому необхідні прогулянки на свіжому повітрі. Але пам’ятайте, що одяг дитини взимку повинна відповідати температурі на вулиці.




Кiлькiсть переглядiв: 157

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.