Підписатися на RSS

Підготовка до школи або словниковий запас дитини

Багато батьків навіть поняття не мають наскільки поважно розвивати у дитяти мову. А вже тим більше збільшувати його словниковий запас. Повірте що це заняття дуже сильно згодиться ВАМ в школі!!!

Часто батьки скаржаться вчителям, а вчителі - батькам на те, що дитя погано встигає в школі. Здавалося б, він пішов в перший клас, знаючи букви і уміючи читати, проте... Справа найчастіше в обмеженому словниковому запасі дитини. Так, він знає багато слів, якщо запитати - пояснить їх значення, але це не активний словниковий запас - лексикон.

/Files/images/2675868.jpg

У буденному житті словник дитини бідний. Інколи в цьому криється причина використання слів-паразитів: "ну, загалом...", "так би мовити", "це саме". Людина болісно підбирає слова. Пригадаємо мультфільм "кіт-рибалка". Ведмідь просить Кота зловити рибу: "Ти... це... Злови мені цю. А то всі ці та ці... Набридли!" Як тут не пригадати приказку; все розуміє, а сказати не може, як собака.

/Files/images/petja.jpg

Активний багатий словниковий запас свідчить про рівень інтелектуального розвитку людини. Інколи ми і самі не усвідомлюємо, чому ця людина здається нам розумною і знаючою. Розуміємо лише: добре говорить. Людина з бідним словарним запасом навряд чи зможе досягти успіху в роботі, він завжди залишиться виконавцем, як би не була висока його кваліфікація. Словниковий запас дитини в основному формується в сім'ї і складається вже до 6-7 років. Далі доведеться, що називається, "наздоганяти", не відстати або наздогнати допоможуть гри для поповнення словникового запасу і розвитку мислення. Це саме ігри, азартні, веселі, не пов'язані з нудними обов'язками або перевіркою знань. Як і будь-яка цікава гра, вони підвищать самооцінку маленької людини, нададуть йому відчуття упевненості в собі, дадуть радість.

/Files/images/a650264bfa09.jpg

Багато хто з цих ігор надзвичайно простий і не вимагають більше 10 -15 хвилин вашого часу, причому грати можна усюди; у автобусі, по дорозі на дачу, готуючи обід, йдучи по вулиці. Головне - вчасно, ледве раніше, ніж захоче саме дитя, припинити гру. Не піддайтеся на його прохання продовжити. Один раз "переїсти", він може більше не захотіти грати. Не забувайте про щирість.

Грайте, перш за все, самі, веселитеся, станьте дитям. Правда, не забувайте час від часу "програвати". Хай інколи він стане переможцем, але не можна постійно "піддаватися". Дитя розгадає вашу хитрість і втратить інтерес до гри-навчання. Перша гра, одна з найбільш простих, розрахована на дітей 4-6 років.

Позмагайтеся з дитиною: хто більше знає круглого? Скажіть: "Я знаю кругле колесо, а ти". Якщо дитина нічого не пригадає, відразу додайте до "колеса" "кулю". Коли ж маля зрозуміє, що від нього вимагається, по черзі виголошуєте круглі слова: м'яч, голова, яблуко, сонце і так далі. Хай останнє слово цього разу буде за ним. Не забудьте здивуватися і "зажуритися", визнавши його перемогу. Погрозите узяти реванш наступного разу. Отже, хто більше знає... Холодного? Теплого? Зеленого? Білого? Що співає? І так далі і тому подібне. Звернете увагу: у процесі цієї гри дитина не лише пригадує відомі йому слова і поняття. Він вчиться об'єднувати предмети і явища за конкретною ознакою; кольору, температурі, формі... Для дітей постарше, що уміють писати, така гра також буде корисна і цікава. Попросите їх записати за певний час якомога більше назв синіх, залізних, гарячих або яких-небудь ще предметів, явищ, понять. Виграв той, хто за п'ять хвилин пригадав і записав більше слів. Крім того, ця гра допоможе вам зайняти дітей або людей,що прийшли до вас в гості, на день народження дитини, на свято або просто весело скоротати дощовий вечорок.

Кiлькiсть переглядiв: 122

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.