Підписатися на RSS

МАСЛЯНА, КОЛОДІЙ, МАСНИЦЯ

Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому.

Українці ж здавна цілий тиждень перед Великим постом готували вареники, передусім із сиром і сметаною, бо вже з понеділка від цих продуктів відмовлялися. Колодій же – розвага для заміжніх жінок. Неодруженим парубкам вони пов'язували так звані "колодки" як докір за те, що ті досі без пари. "Останній тиждень перед Великим постом називався сиропусний, або масниця.

Кiлькiсть переглядiв: 182

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.